sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

"Veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa"

Lusikka on otettava käteen. Sitä on syrjäkarein vilkuiltu nyt jo vuoden verran, pohdittu tilannetta, ja todettu, että töihin olisi ryhdyttävä. Jonkinlaista ryhtiliikettä tehtykin. Aina välillä lipsuttu. Ja sitten, tuossa muutama kuukausi sitten se tuli: totaalikyllästyminen. Jossain vaiheessa tämän "sitten kun" elämän on loputtava ja minun on päästävä nauttimaan siitä, että teen paljon töitä ja ansaitsen ihan kivasti.

Velat on siis maksettava. Yksi kerrallaan. Velkaa minulla on neljänlaista, joista kahdesta en hermostu enkä stressaa. Kahdesta sitten stressaan niiden edestäkin.

Lainani ovat seuraavat:

1. Kohta kaksi vuotta pankille takaisin maksettu asuntolaina, joka on järkevän kokoinen. Ei stressauta.

2. Opintolaina, jota oli alunperin 11 289 euroa, nykyään 10 429. Maksan takaisin 70€ + korot kuussa. Ei ahdista.

3. Kulutusluotto. Alunperin 10 000 euroa, nyt jäljellä 5 788,48€. Tämä laina on hankittu aika pian valmistumiseni jälkeen kaksi vuotta sitten. Halusin ostaa hevosen, ajaa ajokortin ja ostaa auton saman tien. Lähes koko luotto meni hevoseen, autoon ja ajokorttiin yhteen n. 2 500€. Hevosen ostamista en ole katunut hetkeäkään, mutta hieman järkevämmin olisi voinut ajankohdan miettiä, ja säästää ensin vähän enemmän pesämunaa... Tämän luoton maksaminen sujui ensimmäisen vuoden tosi hyvin, lyhensin sitä kuusta riippuen 250-600€. Sen jälkeen tuloni tipahtivat viime syksynä n. 500€/ kuukausi ja tällä hetkellä lyhennystahtini on ollut minimistä 120 eurosta 250 euroon. Tämä luotto ahdistaa.

4. Visa oli tapissa syksyllä. Tappi oli 3000 euroa. Syksyn jälkeen olen onnistunut lopettamaan velkaistumiseni ja minimiä maksamalla (5% lainasummasta) velan pienenemään hieman. Tällä hetkellä Visalla siis 2 342,11 euroa.

Sotasuunnitelma on seuraavanlainen:

1. Maksan Visan ensimmäisenä pois. Maksan opintolainaa, asuntolainaa ja kulutusluottoa niiden ns. minimin mukaan (kulutusluotossa tuo 120€) ja maksan mahdollisimman nopeasti Visan kokonaan tyhjäksi.

2. Tämä tapahtuu seuraavan suunnitelman mukaisesti:
Siirrän toiselle tililleni kuun aikana rahat, jotka saan sivutyöstä numero yksi (muutamista kympistä pariin sataan kuussa), kirppismyynnistä saamani tulot (vaihdellen, muutama kymppi kuussa) sekä sivutyöstä numero kaksi saamani tulot (n. 70€/kk). Lisäksi olen tehnyt pankkini kanssa säästösopimuksen, jokaisesta kortilla tekemästäni ostoksesta siirtyy euro tälle tilille. Nämä rahat toimivat kuluvan kuukauden puskurirahastona (jos auto hajoaa tai hevosta pitää käyttää lääkärissä) ja palkkapäivänä ne, ja kaikki tilille jäänyt ylimääräinen (jota tuskin on paljoa) siirretään Visan maksuun. Lisäksi maksan normaalisti Visan minimilyhennyksen uudesta palkastani.

Olen päättänyt, että en makuuta mitään rahaa tililläni. Säästöjen keräämisen aika on sitten, kun olen velaton. Äärimmäisessä hädässä (hevosen ell) käytetään sitten Visaa. Siihen tarkoitukseen se on aiemmin hankittukin, kummasti se ajatus vaan on sitten sen jälkeen lipsunut...

Projektin edetessä toivottavasti opin paremmaksi rahankäyttäjäksi noin muutenkin. Jääkää linjoille.

1 kommentti:

  1. Siitä se lähtee! Tervetuloa meidä muiden velkojen ja kulutuksen kanssa painiskelvien joukkoon. Blogin pitäminen on ainakin minua auttanut. :-)

    VastaaPoista